P1130222.jpg

Kesäloma on kuin silta yli synkän virran - toiset se pelastaa vapaudellaan, toiset takaisin työhön päästämällä.

Lehtien mukaan se päästää monet myös avioliitosta: lomien jälkeen alkaa erobuumi. 
Erotarinoita on varmaan yhtä monta kuin eroja. Hyvin paljon on myös niitä ihmisiä, jotka lataavat lkesälomaan mielettömästi odotuksia. Kaiken talvea listataan missä käydään ja mitä tehdään. Lomaakin aletaan sitten aikanaan suorittaa, pahimmillaan taulukon mukaan, sekuntikellon tarkkuudella. On ehdittävä sitä, on ehdittävä tätä, mentävä sinne ja tänne ja vielä tuonne.

Näin vasta elokuussa kesälomalle päässeelle tuo helpotusta se, miten Suomi menee ns. turistikohteiden osalta hyvin pitkälti kiinni jo heti kohta heinäkuun loputtua. Saa surutta sekä säälimättä yliviivata listalta heti runsaasti rivejä, eli paikkoja, joissa olisi ollut mukava tänä kesänä käydä. Osittainhan tämä johtuu siitä, että halpa opiskelijatyövoima palaa pulpetteihinsa. Osittain siitä, ettei täällä muisteta varsinaisen kesälomakauden alkavan Euroopassa vasta nimenomaan elokuussa. Jos turisteja tahdotaan, olisi oltava jotain tarjollakin. Nyt kun sääkartat hehkuvat punaisena tuolla etelämpänä asiansa osaava bisnesihminen markkinoisi Suomea paikkana, jossa on hyvä huokaista ah niin ihanassa viileässä vehreydessä!
Tosin taitaa olla niin, että nekin mainostamiset hyödyttäisivät enemmän Ruotsia, jonka valuutta on sukeltanut arvoltaan pohjamutiin. Nyt on halvempaa matkustaa muualle.Ja matkustaahan kesälomalla monen mielestä nimenomaan pitää, suorastaan pakottavaa tarvetta moiseen tunnetaan. It´s now or never!

Vaikka itse pidin kalenterin tyhjänä etukäteen, se täyttyi aivan riittävästi. Laiskuus sitä paitsi suojelee ylisuorittamiselta usein.
Yhdessä kohtaa senkään varaan tosin ei voi heittäytyä: hamsteroinnilta on vaikea suojautua, kun luonto tarjoilee parastaan. Miten voi muka olla menemättä metsään, mustikoitahan on saatava, samoin sieniä? Tai kuinka raaskisi antaa marjapensaiden tyhjentyä omia aikojaan? Entä kun sisko tuo kasan kesäkurpitsan mötkäleitä? Omenapuiden allakin täytyisi aloittaa pudokkaiden haravointi ja kompostiin kärrääminen. Ja tyrniä, sitä on käytävä poimimassa heti kun kypsyvät! Jokohan ne ennen loman loppua olisivat? 
Matotkin on käytävä pesemässä, aikaisemmin ei jaksanut. Työ pusersi joka pisaran puhtia koko alkukesän. 
Olenko kummajainen, jos en pulahda johonkin jorpakkoon yhtään kertaa? 

Kaikki muut ovat niiiin kauhean puuhakkaita ja intoa puhkuvia, some pursuaa toinen toistaan hienompia matkakuvia ja tunnelmapaloja muiden elämästä = ihanasta kesästä.

Nyt kun 3 viikon säälittävän lyhyt vapaus on loppusuoralla, voi todeta, että tuli tehtyä ja tuli oltua tekemättä. Eikä töihin kyllä tekisi mieli - eli lomani on siis ollut ns. kaiken tietävien paljon oppineiden mukaan liian lyhyt. Sehän olisi riittävä kuulemma vasta sitten, kun jo tuntisi hieman tylsistyneensä. 
Käsi pystyyn, kuka muka koskaan on tuntenut itsensä kesälomalla tuollaiseksi? 

Kuva: Fiskarsin ruukkialue, Raasepori